Οικονομική κρίση

Πολλά λέγονται, έχουν ειπωθεί και θα λεχθούν στο μέλλον για την οικονομική κρίση. Αυτό που δε φαίνεται να θέλουν πολλοί να παραδεχτούν (τουλάχιστον δημόσια) είναι τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν.
Αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατάρρευση του στρεβλού οικονομικού συστήματος που επιβλήθηκε στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και που οδήγησε στη συρρίκνωση του εισοδήματος του μέσου εργαζόμενου.
Για όποιον μπορούσε να δει τα πράγματα πιο βαθιά και με πιο ανοιχτό μυαλό, το ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και πιθανότατα και σε ακόμη χειρότερο, ήταν μαθηματικά βέβαιο.
Κι αυτό επειδή καταστράφηκε η σχέση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Η λογική λέει ότι η αυξημένη παραγωγή απαιτεί και αυξημένη κατανάλωση, ώστε να απορροφάται το παραγόμενο προϊόν. Έτσι στήθηκε η όλη προπαγάνδα των πλασματικών αναγκών που μετέτρεψε τους πολίτες σε καταναλωτές. Οι αυξημένες «ανάγκες» οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή και έτσι δημιουργήθηκε η «ανάπτυξη».
Και ίσως αυτό το σύστημα να «δούλευε» για πολύ καιρό ακόμη αν δεν έμπαινε στη μέση η απληστία της δημιουργίας υπερκερδών. Κι αυτό έγινε με δύο τρόπους. Από τη μία μειώνοντας το κόστος άρα και το εισόδημα των εργαζομένων και από την άλλη (για να μη σταματήσει η αυξημένη κατανάλωση) δόθηκε η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών μέσω του δανεισμού. Έτσι στήθηκε η «φούσκα» που κάποια στιγμή θα έσκαγε, αφού οι εργαζόμενοι κατανάλωναν περισσότερα από αυτά που τους επέτρεπε το εισόδημά τους, οι επιχειρήσεις διατηρούσαν την αυξημένη παραγωγή τους και οι τράπεζες παρήγαγαν χρήμα από το χρέος που δημιουργούνταν. (Δείτε το σχετικό video εδώ)
Αυτό που δεν είχαν σκεφτεί ήταν η περίπτωση που οι καταναλωτές (μη μπορώντας πια να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους) θα αναγκάζονταν να διακόψουν αυτόν τον κύκλο. Το δεδομένο (για τα τζιμάνια της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς) ήταν ότι οι δανειζόμενοι θα έκαναν τα πάντα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής τους (πράγμα που έγινε σε μεγάλο βαθμό).
Ίσως αν η απληστία τους δεν ήταν τόσο μεγάλη (εύκολο και γρήγορο κέρδος) αυτό να το πετύχαιναν για αρκετά χρόνια ακόμη. Όμως ξέχασαν μία βασική αρχή, ότι για να συνεχίζεται αυτό το σύστημα έπρεπε να υπάρχει το ανάλογο εισόδημα στους εργαζόμενους που να τους επιτρέπει να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να προχωρήσουν στα επόμενα. Συρρικνώνοντας παράλληλα το εισόδημα των εργαζομένων (είτε καθηλώνοντας τους μισθούς, είτε χρησιμοποιώντας φτηνά εργατικά χέρια) ήταν περισσότερο από λογικό το συμπέρασμα ότι το σύστημα θα καταρρεύσει. «Μεθυσμένοι» όμως από τα υπερκέρδη αλλά και θεωρώντας την οικονομία νούμερα και δείκτες στο χαρτί, δείχνουν να ξέχασαν τι σημαίνει πραγματική οικονομία. Και αυτό είναι που τώρα δε μπορούν να αντιμετωπίσουν, «κολλημένοι» σε ένα σύστημα που έχει καταρρεύσει και μη γνωρίζοντας τι σημαίνει πραγματική οικονομία. Κατάφεραν να μετακυλήσουν την κρίση της «φούσκας» των τραπεζών και της πλασματικής οικονομίας στην πραγματική, με ολέθρια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αποτελέσματα.
Οι πολίτες από την άλλη μεριά αντί να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα αυτό που τους παρουσιάστηκε ως η μόνη «σωτηρία» που δεν ήταν τίποτα άλλο από τη σωτηρία και τη διαφύλαξη των τραπεζιτών.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο κόσμος περιμένει από αυτούς, που είναι κατά βάση οι υπαίτιοι, να βρουν λύση στο πρόβλημα επιτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση και δείχνοντας ακόμη και την πρόθεση να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος του με το ψευτοδίλημμα: «Άνεργος ή φτωχός εργαζόμενος;»
Όταν ένα σύστημα αποδειχτεί λάθος χρειάζεται ριζική αλλαγή. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι: Μπορούν αυτοί που είναι δογματικά «κολλημένοι» στη θεωρία της παγκοσμιοποίησης και της «ελεύθερης οικονομίας» (ασύδοτης όπως αποδείχτηκε) να βρουν λύση στο πρόβλημα;
Εμείς μπορούμε να ελπίζουμε σε λύση από αυτούς;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με την οικονομική κρίση μπορείτε να διαβάσετε στην «Ελευθεροτυπία«

Advertisements

6 thoughts on “Οικονομική κρίση

 1. Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΑΣ λέει:

  Υπαρχει λυση. Να μας αφανισουν μαζικα ωστε στο τελος να κρατησουν τον πλανητη για παρτι τους. Θα ξεμπερδεψουν και απο το αγχος των αρεστων πολιτικων συστηματων των κοινωνικων προγραμματων και της απυθμενης βλακειας που μας δερνει ωστε να τους ανεχομαστε.

 2. Ο/Η Antinemecis λέει:

  Δίκιο έχεις Οδυσσέα αλλά έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Δε μπορούν να επιβιώσουν αφού δεν είναι ικανοί να παράγουν τίποτα. Χρειάζονται σκλάβους να δουλεύουν γι αυτούς…

 3. Ο/Η homo erectus in dubio λέει:

  Πολύ καλή και ρεαλιστική ανάλυση.
  Ακριβώς έτσι έγινε το πράγμα. Τη λύση δε βλέπω βρε παιδιά και…. ανησυχώ.
  Τι προτείνετε?

 4. Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΑΣ λέει:

  ε κα; νομιζεις οτι τους προβληματιζει αυτο; Θα κρατησουν μερικους προκειμενου να δημιουργησουν απολυτα ελεγχομενες κοινωνιες μικρου μεγεθους και θα τους χρησιμοποιουν επισιμα ποια ως σκλαβους τους. Η διαδικασια παραγωγης προιοντων και υπηρεσιων αυτων των σκλαβων θα αποτελει μια ρουτινα της οποιας η ιδρυτικη πραξη θα ειναι αγνωστη σε απαιδευτα και ανιστοριτα ατομα τα οποια θα εχουν απομακρυνθει απολυτα απο το φυσικο τους περιβαλλον.

 5. Ο/Η Antinemecis λέει:

  Η λύση αρχικά είναι να πάψουμε να περιμένουμε λύσεις από τους «ηγέτες» που είναι ανδρείκελα των τραπεζιτών και δούλοι του συστήματος. Ούτε μπορούμε να ελπίζουμε σε λύσεις από τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, την Παγκ.Τράπεζα, την ΕΚΤ κλπ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αυτοί είναι οι εκφραστές αυτού του στρεβλού συστήματος και προσπαθούν να επανακτήσουν τη χασούρα τους, γι αυτό και μετακυλίουν τη ζημιά στους πολίτες.
  Λύση λοιπόν θα μπορούσε να είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας και η οικοδόμηση ενός νέου συστήματος, που σημαίνει και πιο ισορροπημένη κατανομή του πλούτου.
  Αυτό απαιτεί το «ξύπνημα» της κοινωνίας, που μόνο με δική της πίεση μπορούν να επιτευχθούν κάποια πράγματα.
  Διαφορετικά από την κρίση που δημιούργησαν θα φροντίσουν να βγουν αυτοί κερδισμένοι.

 6. Ο/Η Antinemecis λέει:

  Οδυσσέα πιθανώς να ήθελαν και κάτι τέτοιο και εκεί θέλουν να οδηγήσουν τον κόσμο με την παγκοσμιοποίηση, στη σύγχρονη δουλεία.
  Το θέμα δεν είναι τι θέλουν αυτοί αλλά τι θα επιτρέψουμε εμείς…
  Πρέπει λοιπόν να ξυπνήσουμε από το λήθαργο και να καταλάβουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη…
  Ξέρω ότι η αδράνεια είναι βασικό χαρακτηριστικό της μάζας αλλά ίσως τώρα που τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα κάποιοι να ξυπνήσουν. Άλλωστε κανείς «χορτάτος» δεν επαναστάτησε ποτέ.
  Η εξαθλίωση οδηγούσε τη μάζα στην αντίδραση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s