Μείζον θέμα ελευθερίας και δημοκρατίας

Ομολογώ πως δε γνωρίζω απόλυτα την υπόθεση και το αν είναι ένοχος ή αθώος ο κατηγορούμενος. Άλλωστε, από τη στιγμή που πρόκειται για προφυλακισμένο, ούτε η πολιτεία μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένοχο!
Εδώ όμως (μέσα από την περίπτωση του Ν. Κουνταρδά) αναδεικνύεται ένα μείζον θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φασιστικής νοοτροπίας των αρχών. Και αυτό μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουμε.
Δε με νοιάζει αν κάποιος είναι αριστερός, κεντρώος, δεξιός, αναρχικός… άσπρος, μαύρος, κίτρινος… μετανάστης ή ιθαγενής… Είναι πάνω από όλα άνθρωπος και τουλάχιστον πρέπει να τυγχάνει ίσων δικαιωμάτων με τους άλλους.
Με νοιάζει και με αφορά η μεταχείρισή του από το κράτος, όταν παραβιάζονται οι βασικές αρχές της δημοκρατίας και πολύ περισσότερο της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δε μπορεί να ανεχόμαστε πια η δικαιοσύνη να μεταχειρίζεται διαφορετικά έναν πολίτη από έναν άλλο, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, τη διαπλοκή του και την «προσφορά» του στο σάπιο σύστημα εξουσίας.
Δε μπορεί να ανεχόμαστε πια οι μεγαλοεγκληματίες (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικαστές και οι προστατευόμενοι όλων αυτών) να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να τυγχάνουν της προστασίας της ελληνικής «δικαιοσύνης» για κομπίνες και απάτες δισεκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού λαού και να μη συντρέχουν καν λόγοι προφυλάκισης και δήμευσης περιουσιών, ούτε καν περιοριστικοί όροι… και,από την άλλη, να προφυλακίζονται άνθρωποι και να καταστρέφονται ζωές για ελάχιστα χρέη στο δημόσιο, επειδή κάποιος φορούσε πράσινα παπούτσια και έτσι ήθελαν κάποιοι μπάτσοι, επειδή κάποιος συμμετείχε σε κάποια πορεία και έγινε ενοχλητικός και κατηγορείται με στημένες κατηγορίες που παραδόξως πολύ εύκολα υιοθετεί η ελληνική «δικαιοσύνη»… επειδή έσπασε ένα ΑΤΜ ή ένα παρμπρίζ…
Φυσικά και πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος που καταστρέφει ξένη περιουσία, αλλά πρώτα πρέπει να αποδειχθεί αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας και η τιμωρία πρέπει να είναι ανάλογη του εγκλήματος.
Δε μπορεί να ανεχόμαστε πια μία δικαιοσύνη που αφήνει χωρίς καν περιοριστικούς όρους τον Κοντομηνά που διώκεται για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, που αφήνει τον Κυριακού να κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί, τους κουμπάρους, τους κυρίους της Παντείου (καταδικασμένοι στην ελευθερία είναι όλοι αυτοί!), τους κυρίους του Βατοπεδίου των ομολόγων και των τόσων άλλων σκανδάλων (δισεκατομμυρίων ευρώ), τον Χριστοφοράκο για να προστατέψει τους πολιτικούς της προϊσταμένους αλλά ίσως και τον ίδιο το δικαστικό χώρο… (κανείς δε θα γελοιοποιούνταν τόσο πολύ μόνο για όφελος τρίτων!)
Και από την άλλη προφυλακίζει με περισσή ευκολία και ταχύτητα «εγκληματίες» για πολύ λιγότερα… αναλογικά ελάχιστα. Να υπογραμμίσω εδώ ότι η προφυλάκιση είναι το ύστατο μέτρο για επικίνδυνες περιπτώσεις και περιπτώσεις (τύπου Χριστοφοράκου) που μπορεί να διαφύγουν και να χαθούν τα ίχνη τους. Σίγουρα πάντως δεν προβλέπεται για κάποιον που κατηγορείται ότι έσπασε ένα παρμπρίζ (πράσινα παπούτσια), ένα ΑΤΜ (Κουνταρδάς) ή συμμετείχε σε κάποια επεισόδια (όπως κατηγορούνται οι συμμετέχοντες σε κινητοποιήσεις).
Ακόμα και αν έκαναν αυτά για τα οποία κατηγορούνται, πρέπει η τιμωρία να είναι ανάλογη της πράξης. Εκτός και αν πρόκειται για πολιτικό διωγμό! Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα και μας αφορά όλους.
Μη νομίζετε ότι δε θα σας τύχει γιατί αυτό που έχει περίτρανα αποδειχθεί σε αυτό το κράτος που ζούμε, είναι ότι κανένας θεσμός δε λειτουργεί σωστά και τίποτα δε μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη όταν αντιδράσει ή γίνει εμπόδιο στα σχέδια των αφεντικών (πολιτικών και άλλων).
Πρέπει επιτέλους να απαιτήσουμε από αυτή την κακόγουστη και επικίνδυνη φάρσα που λέγεται «ελληνική δικαιοσύνη» να συμμορφωθεί και τουλάχιστον να εφαρμόζει ίδιους κανόνες για όλους.
Σήμερα είναι ο Κουνταρδάς… ο διαδηλωτής… ο φοιτητής… ο εργαζόμενος που τολμάει να σηκώσει κεφάλι…
Αύριο ίσως να είσαι ΕΣΥ, που κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου και αφήνεις (θεωρώντας ότι δε σε αφορά) τη χούντα και τη φασιστική λογική να εδραιώνεται, δίνοντας το δικαίωμα σ’ αυτούς που στήνουν το παιχνίδι να αλλάζουν τους κανόνες όπως τους βολεύει και πάντα προς όφελός τους.
Η «δημοκρατία» υφίσταται πια ως μία απατηλή έννοια, που χρησιμοποιείται για να σου πει ότι αυτά που γίνονται σε βάρος σου είναι δική σου επιλογή!

Διαβάστε την επιστολή του Νίκου Κουνταρδά στο ΒΙΟΣ ΑΒΙΩΤΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s