"Debate" ελληνιστί… τηλε-βλακεία!

Προχθές στις τηλεοράσεις παίχτηκε το κακόγουστο, στημένο και προσυμφωνημένο τηλεπαιχνίδι με την ξενόφερτη (άρα και εντυπωσιακή!) ονομασία Debate!
Και ήταν τόσο στημένο που κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια να μας πείσουν για τη «σοβαρότητά» και τη «σπουδαιότητά» του…
Μόνο που τα τζιμάνια της παραπληροφόρησης και του κακοστημένου παιχνιδιού, ξέχασαν να ρωτήσουν έναν αγγλομαθή να τους εξηγήσει ότι debate σημαίνει αναμέτρηση.
Με τι ακριβώς αναμετρήθηκαν οι προχθεσινοί παίχτες;
Προχθές στο παιχνίδι οι «δοκιμαζόμενοι» ήταν πέντε παίχτες… ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης, η Αλέκα, ο Αλέκος και ο Γιωργάκης ο β’, συγκάτοικος και προσδοκών τη συνιδιοκτησία με τον Κωστάκη.
Ο καθένας απαντούσε με έναν μονόλογο σε μία προσυμφωνημένη δήθεν «αιφνιδιαστική» ερώτηση που του υπέβαλλε ένας από τους διορισμένους υπαλλήλους της επιχείρησης «ΠΕΙΣΤΕΤΑΚΟΘΩΝΙΑ-ΕΧΕΙΠΟΛΥΨΩΜΙ Α.Ε.»
Ο Αλέκος ήταν λίγο πονηρούλης και κατά διαστήματα ξέφευγε από τους κανόνες και απευθυνόταν στον Κωστάκη, για να τον αιφνιδιάσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Έξυπνη κίνηση που έσπαγε και λίγο τη μονοτονία, αλλά ο Κωστάκης δεν απαντούσε και επειδή δεν τον συνέφερε και επειδή δεν ήταν γνωστές από πριν οι ερωτήσεις και δεν τον είχαν δασκαλέψει τι να απαντήσει και φοβόταν μήπως κάνει καμιά γκάφα!
Και η Αλέκα, επειδή από την αρχή είχε πει πως δεν πολυγουστάρει το παιχνίδι αλλά θα πάρει μέρος για να μην κατηγορηθεί, έκανε μία τρίπλα στην παραγωγή! Είχε μαζί της έγγραφα για να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων της σε μία ερώτηση που υποτίθεται της ήταν άγνωστο αν θα γίνει. (Εγώ νομίζω ότι το έκανε και για να δείξει εμμέσως στους θεατές ότι το παιχνίδι ήταν σικέ, επειδή οι ερωτόντες παρουσιαστές του παιχνιδιού προσπαθούσαν να της τη φέρουν και να τη στριμώξουν!)
Πριν αρχίσει το τηλεπαιχνίδι, οι παίχτες έκαναν προετοιμασία. Ο κάθε ένας είχε ένα επιτελείο συμβούλων για να του δείξουν πώς να «γράφει» ωραία στο φακό, πώς να λέει πειστικά ψέμματα και πώς να πείσει τους θεατές για τις αγνές του προθέσεις και την ειλικρινειά του! Έκαναν πρόβες μπροστά στον καθρέφτη, δοκιμές για τον τόνο της φωνής τους ώστε να ακούγονται πειστικοί και τέλος πάντων ό,τι οι «προπονητές» υπέθεταν ότι θα βοηθήσει τον παίχτη τους, ώστε να πείσει τους θεατές και να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Για να τους μειώσουν το άγχος τους εξήγησαν ότι εκτός από το σικέ παιχνίδι, απευθύνονται ουσιαστικά σε θεατές που δεν έχουν κρίση, ούτε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Κι αυτό είναι αλήθεια!
Πρόκειται για ένα άθλιου επιπέδου τηλεπαιχνίδι που απευθύνεται σε ένα πολύ χαμηλού επιπέδου κοινό.
Μάλιστα επειδή είχαν ακουστεί φωνές για το τόσο χαμηλό επίπεδο, αλλά και για να προλάβουν αντιδράσεις από υψηλότερου επιπέδου πολίτες (αρκούσε να μην έχουν IQ ραδικιού) οι παίχτες δήλωναν ότι το τηλεπαιχνίδι έπρεπε να γίνει με άλλους όρους. Το κωμικό είναι ότι και οι παρουσιαστές δήλωναν το ίδιο, λέγοντας ότι δε φέρουν αυτοί την ευθύνη. Αυτό που δε μας είπαν είναι ποιος θέσπισε τους κανόνες του παιχνιδιού και γιατί δε μπορούσαν να τους αλλάξουν αφού όλοι διαφωνούσαν! Ρώτησα λοιπόν και έμαθα… Οι κανόνες ορίστηκαν από τους μεγαλομετόχους της επιχείρησης «ΠΕΙΣΤΕΤΑΚΟΘΩΝΙΑ-ΕΧΕΙΠΟΛΥΨΩΜΙ Α.Ε.» (αποκαλούμενοι κοινώς και «νταβατζήδες») και οι ίδιοι δεν επέτρεπαν καμία αλλαγή που θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια, καθώς κάποιο λάθος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα υπερκέρδη της οffshore και να αποκαλύψει και το πώς παίζεται το παιχνίδι! Εξήγησαν στους παίχτες ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειριστούν κάτι αναπάντεχο (μία όχι προσυμφωνημένη ερώτηση) και αν οι θεατές καταλάβουν κινδυνεύει όλο το εγχείρημα.
«Και εδώ πρόκειται για μπίζνες. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους!» φώναζε ένας εκ των μετόχων της αδιαφανούς offshore.
Να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι τα κέρδη των μεγαλομετόχων της offshore στηρίζονται στους εύπιστους που θα υποστηρίξουν τους παίχτες-ορντινάντσες τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι υπάλληλοί τους (ερωτόντες του τηλεπαιχνιδιού, κοινώς «δημοσιογράφοι») που είναι επιφορτισμένοι με τη διαρκή πλύση εγκεφάλου των θεατών, ώστε να μην αντιδρούν και να αποδέχονται αυτά που λένε οι παίχτες ως αλήθεια. Αυτή η δουλειά είναι πολύ σημαντική αφού τα υπερκέρδη της εταιρείας οφείλονται στη λεηλασία των θεατών και η βλακεία τους είναι απαραίτητη για να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα!
Αφού λοιπόν στήθηκε το παραπάνω σκηνικό και παίχτηκε το σικέ τηλεπαιχνίδι για τους αποβλακωμένους fan των παιχτών, στήθηκε μία «επίθεση» στη λογική των υπολοίπων πολιτών με όλα τα κανάλια (υποεταιρείες της offshore…) να σχολιάζουν το debate, πόσο καλό ήταν… ποιος ήταν ο καλύτερος παίχτης… ποιος ήταν ο πιο πειστικός… ποιος «έγραφε» ωραία στον φακό και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους! Μια ακατάσχετη μπουρδολογία εκτυλίχτηκε που δεν ξέρω (αφού δεν είδα καθόλου τηλεόραση) αλλά υποθέτω, θα συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα σε όλες τις «ενημερωτικές» σαχλοεκπομπές για να πειστούν όσοι μπορούν. Είπαμε όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα! Η επιχείρηση είναι πολύ σημαντική και δεν υπάρχουν περιθώρια ρίσκου…!
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με το περίφημο debate. Δεν ξέρω αν πέτυχαν το σκοπό τους οι μεγαλομέτοχοι, ευελπιστώ πως όχι…
Πάντως, τώρα που έφτασα στο τέλος της εξιστόρησης, νομίζω πως τους αδίκησα λέγοντας ότι έδωσαν λάθος ερμηνεία στον όρο debate… Αναμέτρηση ήταν… αναμέτρηση με τη λογική.
Μόνο που η λογική απουσίαζε παντελώς από το στούντιο!

Advertisements

3 thoughts on “"Debate" ελληνιστί… τηλε-βλακεία!

 1. Ο/Η νέο Πολιτικό Σύστημα λέει:

  Η λογική δεν απουσίαζε από το στούντιο. Η λογική απουσιάζει από εμάς που τους ανεχόμαστε.
  Επομένως η λογική του στούντιο ήταν να ξεγελάσει όλους εμάς.

 2. Ο/Η O ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ λέει:

  Τι να πω, εχεις σε όλα δίκιο. Για αλλη μια φορα ειπες τα πραγματα οπως εχουν. Φοβερό κείμενο.
  Εκανα μια έκληση απο το blog μου προς τους bloggers. πως σου φαινεται η ιδέα;

 3. Ο/Η Antinemecis λέει:

  @ νέο Πολιτικό Σύστημα…
  Το ότι η λογική απουσιάζει από τον όχλο είναι δεδομένο.
  Τον εαυτό σου, εμένα και πολλούς άλλους που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και ούτε καν τους ανεχόμαστε μη μας βάζεις στο ίδιο καζάνι. Δε θεωρώ ότι το αξίζουμε!
  Και κρίνοντας από τα κείμενά σου νομίζω ότι αδικείς τον εαυτό σου!
  @ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ…
  Χαίρομαι που σου άρεσε!
  Για την έκκληση που λες προς τους bloggers θα σου απαντήσω αύριο (επειδή είναι πολύ αργά) στο blog σου…

  Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω στα σχόλια, λόγω δουλειάς σήμερα τα είδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s