Mετανάστες:μπορείς να το δεις έτσι… και αλλιώς!

«ΕΤΣΙ»… σημαίνει με τα μάτια και την πρακτική της κυβέρνησης. Με τη λογική την απάνθρωπη, των στρατοπέδων συγκέντρωσης… των διωγμών… της κρατικής αυθαιρεσίας χωρίς κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, λες και δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που πολλές φορές έχουν εξαναγκαστεί σε φυγή από την εστία τους.

«ΕΤΣΙ»… σημαίνει να μην αντιλαμβάνεσαι ότι οι μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή από πολύ φτωχές χώρες που οι κάτοικοί τους λιμοκτονούν, είναι μία πολύ ευαίσθητη και ανυπεράσπιστη ομάδα της κοινωνίας που χρειάζεται προστασία και υποστήριξη.

«ΕΤΣΙ»… είναι να θεωρείς αυτούς τους ανθρώπους «σκουπίδια» που πρέπει να τα μαζεύεις με επιχειρήσεις «σκούπα» και αν πάθει και κανένας τίποτα… τι πειράζει; Αρκεί να μαζευτούν οι «άπλυτοι» να μη λερώνουν και υποβαθμίζουν την κατά τα άλλα όμορφη και προσεγμένη πόλη μας! Να μην ενοχλούνται οι «νοικοκυραίοι» βρε παιδάκι μου…

Πέρα όμως από το «έτσι» του στενόμυαλου και χαμηλού επιπέδου υπανθρώπου, υπάρχει και το «ΑΛΛΙΩΣ»! Το «ΑΛΛΙΩΣ» της ανθρωπιάς… της αγάπης… της αλληλεγγύης…

Αυτό το «ΑΛΛΙΩΣ» αναδεικνύεται με τις πράξεις ανθρώπων όπως ο παπα-Στρατής! Να’ σαι καλά παπά-Στρατή, μακάρι και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου…

«Όταν είδα για πρώτη φορά μετανάστες, οικογένειες με γυναίκες και παιδιά βρεγμένους και ταλαιπωρημένους έξω από το Κέντρο Υγείας να περιμένουν για εξετάσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να τους βοηθήσω. Ήταν άνθρωποι που πεινούσαν και έπρεπε να φάνε, τι άλλο έπρεπε να σκεφτώ;» λέει ο παπα-Στρατής Δήμου, εφημέριος της εκκλησίας του Κεραμίου στον Δήμο Καλλονής της Λέσβου.

Όνειρο του Ιερέα είναι να φτιάξουν ένα χώρο «Σπίτι της Αγάπης», όπου ο κάθε δυστυχισμένος θα μπορεί να βρει βοήθεια!!

Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει αφιερωθεί πλήρως στην προσφορά βοήθειας στους μετανάστες που βλέπει καθημερινά να φτάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους κατοίκους της περιοχής και όλοι μαζί φροντίζουν να συγκεντρώσουν ρούχα και τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν στους μετανάστες όταν φτάνουν βρεγμένοι και εξαντλημένοι. Οι κάτοικοι μάλιστα συμβάλλουν στην προσπάθειά του από το περίσσευμά τους για να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του, επειδή, όπως λένε, τους έχει εμπνεύσει και συγκινήσει.

Μόνο στην περιοχή της Καλλονής από πέρυσι μέχρι φέτος υπολογίζεται ότι έχουν αποβιβαστεί 3.000 άνθρωποι. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το καθεστώς υποδοχής των μεταναστών με την παράταση της κράτησής τους και τις μεταγωγές σε άλλα Κέντρα Υποδοχής απαντά αλληγορικά: «”Ο βασιλιάς ξύπνησε, ζήτω ο βασιλιάς”. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι αυτοί έρχονταν και γίνονταν ένα κουβάρι στην Αθήνα και την Πάτρα και δεν νοιαζόταν κανείς. Μερικές φωνές διαμαρτυρίας “ξύπνησαν” τον “βασιλιά”, ο οποίος είδε γύρω του στο βασίλειό του μερικά σκουπίδια ξεβρασμένα από τη θάλασσα. Έδωσε λοιπόν εντολή να τα πετάξουν πάλι πίσω. Να σταματήσουν οι φωνές, να κοιμάται και εκείνος ήσυχος…».

Η προσφορά βοήθειας όμως δεν σταματά στους μετανάστες. Καθημερινά δίνει ένα πιάτο φαγητό σε μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής του, αλλά και σε κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ανάμεσά τους έχει τύχει να είναι και Τούρκοι διακινητές. Οι άνθρωποι δηλαδή που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των μεταναστών.

Ωστόσο, ο παπα-Στρατής επισημαίνει: Όταν προσφέρεις αγάπη, πάντα εισπράττεις αγάπη. Και εκείνοι άνθρωποι είναι, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Έχει τύχει να προσφέρω φαγητό σε έναν δουλέμπορο και εκείνος γονάτισε και έβαλε το χέρι μου στο κεφάλι του.

«Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τις ζωές τους στους ώμους τους», λέει ο παπα – Στρατής

Aφορμή για το άρθρο πήρα από το blog Άνεμος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s