Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BLOOGERS!

BANNER

Έχει γίνει πολλή συζήτηση για τη σχέση δημοσιογραφίας και blogging. Παίρνοντας μέρος σε αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να αναπτύξω τη σκέψη μου πάνω σε αυτό το θέμα…

Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το blogging με τη δημοσιογραφία. Και αυτό διότι το blogging είναι διατύπωση προσωπικών απόψεων ή συζήτηση με κάποιους πάνω σε ένα θέμα που μας απασχολεί…. Είναι μία επαφή και συζήτηση μεταξύ πολιτών που απλώς, λόγω μεγαλύτερων τεχνολογικών δυνατοτήτων, μπορούν να συναντιόνται ανεξαρτήτως αποστάσεως.

Οι πολίτες μπορούν να συνομιλούν ελεύθερα, ανώνυμα ή επώνυμα, και να ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες για τη ζωή τους και αυτά που αντιμετωπίζουν. Όπως μπορούν να συνομιλούν στο δρόμο, στην καφετέρια ή σε κάποιου τύπου κοινωνική συνεύρεση. Το blogging δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία τέτοιου είδους συζήτηση που απλά γίνεται μέσω υπολογιστή και φυσικά όποιος θέλει μπορεί να πάρει μέρος, να παρέμβει, να πει τη γνώμη του ή να αδιαφορήσει…

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μέσα από τα blogs βγαίνουν ειδήσεις ή ενδιαφέρουσες ειδήσεις αναπαράγονται και γίνονται ευρύτερα γνωστές. Ειδήσεις που συνήθως δεν έχουν καμία τύχη στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που προσπαθούν να μας επιβάλουν τι θα μαθαίνουμε και τι θα πιστεύουμε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ειδήσεις που δε συμφέρουν και δε βολεύουν το πολιτικοοικονομικό σύστημα που θέλει να καθορίζει τη ζωή μας. Τέτοιες ειδήσεις, χωρίς τα blogs δε θα τις μαθαίναμε ποτέ!

Προσοχή όμως φίλοι μου. Το ότι μέσα από τα blogs αναδεικνύονται και ειδήσεις, δεν κάνει τους bloggers δημοσιογράφους. Η δημοσιογραφία είναι τελείως άλλο πράγμα και δεν έχει καμία σχέση με τα blogs! Ο όρος «δημοσιογραφία των πολιτών» είναι παραπλανητικός ή σκόπιμα επιλεγμένος, πάντως δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Το blogging ανήκει στον τομέα της κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι τίποτα πέρα από αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα, έχουμε πολλές φορές στρεβλή αντίληψη των πραγμάτων και νομίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε μία δυνατότητα προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοποί.

Αυτό συμβαίνει με τους δημοσιογράφους και άλλους… που θεώρησαν ότι μπορούν να αλλώσουν μία δωρεάν παροχή και τη δυνατότητα ανωνυμίας και αντί για συγγραφή σκέψεων και απόψεων, χρησιμοποιούν ένα χώρο κοινωνικής δικτύωσης, ένα χώρο που φτιάχτηκε  για τους πολίτες και όχι τους δημοσιογράφους, για  να εξεπολύουν εκβιασμούς, αλληλομαχαιρώματα, δήθεν ειδήσεις ή πολιτική προπαγάνδα και πλαστή δήθεν «ενημέρωση».

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία σχέση με τα blogs, εκτός αν τα χρησιμοποιούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, για ανταλλαγή σκέψεων και συζήτηση. Εκεί η δημοσιογραφική ιδιότητα δεν έχει καμία θέση…

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ερευνούν μία είδηση ή καταγγελία που τους γίνεται, να τη διασταυρώνουν, να βρίσκουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία ώστε να στοιχειοθετηθεί η καταγγελία και να αποκαλύψουν/μεταφέρουν την είδηση στους πολίτες. Και τους παρέχονται δυνατότητες για την εύρεση και διασταύρωση στοιχείων που δεν παρέχονται στους απλούς πολίτες. Επίσης προστατεύονται από τη νομοθεσία και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει όταν τεκμηριώνουν την αποκάλυψή τους. Όταν όμως δεν πρόκειται για αποκάλυψη αλλά για λασπολογία και εκβιασμό, ο βαλλόμενος έχει (και πρέπει να έχει) το δικαίωμα να προσφύγει για να βρει το δίκιο του. Αλλοίμονο αν δεν το είχε. Κανείς δημοσιογράφος όμως δε διώκεται όταν έχει στοιχεία στα χέρια του…

Θα μου πείτε ότι δε ζούμε σε ιδεατό κόσμο και οι εργοδότες δεν αφήνουν τους δημοσιογράφους ελεύθερους… Δε θα διαφωνήσω αλλά οι ίδιοι επέλεξαν να σκύβουν το κεφάλι υπηρετώντας το αφεντικό και να υποκύπτουν στο εύκολο κέρδος. Ίσως επειδή μία πλειοψηφία δε θα’ πρεπε να λέγονται καν δημοσιογράφοι. Εδώ δεν ξέρουν καλά-καλά να μιλάνε και να γράφουν σωστά! Όμως αυτά είναι προβλήματα και παθογένειες του χώρου τους που οι ίδιοι οφείλουν να λύσουν και όχι να κρύβονται πίσω από τη λογική ότι φοβόνται το αφεντικό και ανοίγουν blog να κάνουν «αποκαλύψεις»…! Αυτά είναι αστειότητες.

Πάντα μπορούν άλλωστε, αυτοί που διαμαρτύρονται, να ανοίξουν μία δική τους ιστοσελίδα νόμιμα πληρώνοντας για το χώρο (το κόστος είναι ελάχιστο) και να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι και μη διαπλεκόμενοι. Και θα τύχουν και μεγάλης αποδοχής, αφού ψάχνουμε την έντιμη δημοσιογραφία «με το ντουφέκι»…

Επειδή λοιπόν εμείς, ως bloggers, δεν έχουμε καμία σχέση με τη δημοσιογραφία και τις ίντριγκες του χώρου, αλλά και επειδή γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια ταυτοποίησης blogging – δημοσιογραφίας που υποκρύπτει σκοπιμότητες των γνωστών κύκλων, θα ήταν καλό εμείς να διαχωρήσουμε τη θέση μας από αυτούς.

Όχι κύριοι, δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δηλώνουμε απερίφραστα (εγώ τουλάχιστον από την πλευρά μου) ότι δε θέλουμε και καμία σχέση με το χώρο σας και την καφρίλα που τον διέπει. Και εσείς καλό θα ήταν να κάνετε τη δουλειά σας σωστά… απέναντι από την εξουσία και ασκώντας της έλεγχο, αλλιώς το πώς θέλετε να αυτοαποκαλείστε δικαίωμά σας (ζούμε στη χώρα άλλωστε που ο καθένας ό,τι δηλώνει είναι) αλλά δημοσιογράφοι δεν είστε. Και είναι καιρός να αρχίσετε να δίνετε λόγο για την ασυδοσία σας και τις διαπλοκές σας!

Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BLOGGERS… oύτε όμως και οι bloggers δημοσιογράφοι…!

Advertisements

One thought on “Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BLOOGERS!

 1. Ο/Η tzonakos λέει:

  Exω δει δημοσιογράφους να κάνουν και μπλόγκινγκ μεσα απο το μπλογκ τους σαν να ηταν απλοί πολίτες -και ειναι- αλλα η πλειοψηφία των δημοσιογράφων ειναι κατά τηςανωνυμίας.
  Τους εξυπηρετεί καλυτερα η επωνυμία.

  Εχω δει απλούς μπλόγκερς να γράφουν πολυ καλύτερα απο πολλούς χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους και μάλιστα αυτο εδω το άρθρο ειναι ενα απο τα εξαιρετικά που εχω διαβάσει ειδικά για το θεμα αυτό.

  Λίγο δημοσιογράφος μπορεί να ειναι κάποιος, χωρις ομως να ξεπερνά τα όρια του απλού κοινού μπλόγκερ.
  Λίγο μπλόγκερ μπορεί να ειναι και ο δημοσιογράφος, χωρις να ξεπερνά τα όρια του κάνοντας ειτε κατάχρηση ειτε κακή χρήση εξουσίας.

  Εγω πάντως ουτε ειμαι ουτε σκοπεύω να γινω δημοσιογράφος.
  ειμαι απλος μπλόγκερ και ειμαι υπέρ του απλού κοινού καθημερινου μπλόγκερ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s